Oleje roślinne

Olej roślinny

Olej to doskonałe źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych. W sprzedaży znajdują się oleje surowe i rafinowane, a gatunek rośliny i metoda wytwarzania determinują ich właściwości, smak i przeznaczenie.
Na półkach sklepowych najczęściej spotykane są oleje rzepakowe, słonecznikowe, sojowe oraz mieszane.

Owoce i nasiona, z których olej jest pozyskiwany, najpierw podlegają oczyszczeniu i rozdrobnieniu w młynie. Powstałą w wyniku tego masę zazwyczaj się podgrzewa i łączy z rozpuszczalnikami, które mają za zadanie wypłukać surowy olej. Ponieważ zawiera on różne niepożądane substancje, w celu ich usunięcia poddawany jest rafinacji. Wyekstrahowany olej jadalny jest już jasny i klarowny. Oleje rafinowane nadają się do przyrządzenia ciepłych potraw, smażenia.

Olej pozyskany w wyniku tłoczenia lub wyciskania na zimno poddawany jest następnie filtracji. Ponieważ ciepło wydzielane podczas tłoczenia może się odbić negatywnie na jakości produktu, chłodzi się go prasie olejowej. Technologia produkcji pozwala na zachowanie prawie wszystkich cennych elementów zawartych pierwotnie w owocach oleistych. Charakteryzuje się on mocnym smakiem i intensywnym zabarwianiem. Jest odpowiedni do przyrządzania zimnych dań i sałatek.

Najwyższe dopuszczalne poziomy niektórych zanieczyszczeń w środkach
spożywczych wg ROZPORZĄDZENIA KOMISJI (WE) NR 1881/2006
z dnia 19 grudnia 2006 r.

Zanieczyszczenia Jednostka Najwyższy dopuszczalny poziom
Ołów mg/kg świeżej masy 0,10
Suma dioksyn pg/g tłuszczu 0,75
Suma dioksyn i polichlorowanych bifenyli o właściowościach podobnych do dioksyn pg/g tłuszczu 1,50
WWA - Benzo(a)piren µg/kg świeżej masy 2,00

Inne badania określone normami

Liczba nadtlenkowa meq/kg 15,00
Liczba kwasowa mg KOH/g 4,00
Kwas erukowy % 5,00